Körülnéztünk, mit esznek más országokban a húsvéti ünnepek alatt, azaz nézzük, mi van a sonkán és a tojáson túl.
Olaszország
Olaszországban a hosszú böjti időszak után kötelező elem a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is vannak édes péksütemények az asztalon. Egyes területeken korona vagy galamb (Colomba Pasquale) formájú – a panettonéhoz hasonló –, tojás alakú színes cukorkával díszített fonott kalácsok, máshol csirke vagy nyúl alakú kenyerek (is) jellemzőek.

Svédországban marcipánnal töltött tejszínhabos zsemle az ünnepi reggeli, az ebéd pedig heringgel és hagymával rakott burgonya, és általában bárány is kerül a húsvéti asztalra. A portugálok húsvéti péksüteménye a folar, amely fonott kalácsra hasonlít, és tojásokat rejtenek el benne

Németországban hal a nagypénteki étek, húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, zsázsából és sóskából készítenek, és az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

