A karácsonyi sütemények minden évben elmaradhatatlan részei az ünnepi menünek akkor is, ha megfogadjuk, hogy következő évben nem kell ennyi sütemény.
Aztán persze sütünk szorgosan, hiszen ettől ünnep az ünnep. Olcsó és gyors receptjeinkkel nincs is min dilemmázni, könnyen izgalmassá tehetjük az ünnepi asztalt finomabbnál finomabb desszertekkel. Olcsó karácsonyi sütemények, amelyek akár az utolsó pillanatban is bevethetők, íme, három recept.
Ha olcsón és egyszerűen varázsolnál ünnepi hangulatot a karácsonyi asztalra, próbáld ki ezeket az otthon elkészíthető, ízléses díszeket.
Olcsó karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra
Hógolyó keksz
Ez egy klasszikus karácsonyi diós-vaníliás omlós keksz, ami akár több hétig is puha marad, bár kizárt dolog, hogy annyi ideig kitartson a nagy ünnepi trakta közepette.
Hozzávalók:
280 gramm finomliszt
fél mokkáskanál vanília aroma
230 gramm vaj
90 gramm dió
1 csipet só
90 gramm porcukor
A lisztet, a durvára vágott diót, a vaníliaaromát, a sót és a vajat kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk. A masszából diónyi golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk őket 1-2 ujjnyi távolságra egymástól. 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 14 percre, majd mikor kész vannak, még melegen meghempergetjük őket porcukorban.
Gesztenyetorta
Nincs karácsony gesztenyés süti nélkül. Ez a recept azért szuper, mert nagyon mutatós és ünnepi, de közben könnyen elkészíthető csupán néhány hozzávalóból.
Hozzávalók a piskótához:
3 tojás
3 ek. cukor
2 ek. liszt
1 ek. kakaópor
A krémhez:
250 g gesztenyepüré
250 ml hideg tejszín
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, utána pedig egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját is. Ezután jönnek a száraz hozzávalók. Itt figyeljünk, hogy nagyon óvatosan adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport a felvert tojáshoz, nehogy összeessen. Érdemes inkább a tetejére szitálni a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan és körkörösen elkeverni a tojáshabban.
A tésztát kivajazott-kilisztezett tortaformába töltjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (akkor van kész, ha a tésztába szúrt tű teljesen tisztán jön ki). A kész piskótát félretesszük hűlni.
A tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát. Ha natúr gesztenyemasszát használunk, ízesítsük ízlés szerint rumaromával és porcukorral. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk, és egyenletesen elterítjük rajta.