Nincs is ünnepibb érzés, mint a frissen sült mákos bejgli illata karácsonykor! A lágy, foszlós tészta és az ízletes mákos töltelék tökéletes harmóniát alkotnak.
Ez a hagyományos recept garantáltan elvarázsolja a család minden tagját, és igazi ünnepi hangulatot teremt.
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
250 ml langyos tej
1 tojás
50 g vaj (olvasztva)
70 g cukor
7 g instant élesztő
0,5 tk só
Hozzávalók a töltelékhez:
300 g darált mák
150 g cukor
200 ml tej
50 g vaj
9 g vaníliás cukor
1 tojásfehérje
A tészta elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, langyos tejet, tojást, olvasztott vajat, cukrot, élesztőt és sót.
Gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává (használhatsz dagasztógépet is).
A tészta ne ragadjon a kezedhez.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni kb. 1 órán át, amíg másfélszeresére nő.