RÉGI NAGY KEDVENC, AMIT MOSTANÁBAN KEVESEN CSINÁLNAK: HÚSGOMBÓC LEVES

203

A magyar konyha levesei páratlanul finomak!

Hozzávalók a leveshez:
-400 g levesnek való csontos marhahús,
-1 db petrezselyemgyökér,
-120 g reszelt sárgarépa,
-1 db kisebb hagyma,
-1 db paradicsom,
-2 db burgonya,
-1 bögre zöldborsó,
-1/2 paprika,
-3 db babérlevél,
-só
-őrölt fekete bors ízlés szerint.

Hozzávalók a húsgombóchoz:
-400 g darált marhahús,
-1/2 bögre rizs,
-1 tojás,
-só,
-őrölt fekete bors ízlés szerint.

-Tegyük fel hideg vízben főni a marhahúst (kb. 2,5 l víz). Amikor felfőtt szedjük le a habját, majd főzzük a csontokat 1 órát lassú tűzön
-Tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel a petrezselyemgyökeret, a répát reszeljük le és tegyük a zöldségeket a levesbe, a babérlevéllel együtt, fűszerezzük. Főzzük 20 – 30 percet.
-Készítsük el a húsgombócokat: Tegyük a rizst egy kisebb edénybe, öntsünk rá hideg vizet, tegyünk bele sót, majd főzzük nagyjából 10 percet, majd tegyük szűrőbe, mossuk le hideg vízzel és hagyjuk kihűlni. A darált húst tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, keverjük hozzá a kihűlt rizst és a tojást, fűszerezzük.

-Vizes kézzel készítsünk gombócokat belőle. Amikor a leves elkészül, vegyük ki a csontokat belőle. Tisztítsuk meg a burgonyát, vágjuk kockára, majd tegyük a levesbe. Vágjuk fel a paradicsomot is kisebb darabokra és a zöldborsóval együtt tegyük a levesbe.

Hirdetés

-A paprikát vágjuk vékony csíkokra és azt is tegyük a levesbe. Főzzük a levest lassú tűzön 10 percig, majd tegyük bele a gombócokat.

-Főzzük a gombócokkal együtt is 10 percet, majd vegyük le a tűzhelyről és már kínálhatjuk is.

Forrás