Ószumi Josinori japán tudós meghatározott egy étkezési alapelvet, ami segít, hogy fiatalok és egészségesek maradjunk. Ez olyannyira innovatív volt, hogy 2016-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. Amikor koplalunk egy ideig, a sejtek újrahasznosítanak minden régit és haszontalant és megfiatalodnak.
Ezt a folyamatot nevezik autofágiának. Megvizsgáltuk több időszakos böjtölési fajtát, és kiválasztottuk a legegyszerűbbet, ami elindítja a fent említett folyamatot, ezáltal fiatalon és fitten tart.
Mi az étkezési ablak?

Azt az időszakot nevezzük étkezési ablaknak, ami az első étkezés elkezdésétől a napi utolsó étkezés befejezéséig tart. Annak az embernek, aki 7-kor kel és egy óra múlva reggelizik, ez az időszak körülbelül 8-tól kezdődik. Ha este 8 és 10 között vacsorázik, akkor az ő étkezési ablaka 12-14 órás.
Sokan abban hisznek, hogy gyakrabban kell kisebb mennyiségű ételt fogyasztaniuk, különben a testük elraktározza a zsírt.
Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek az étkezései reggel 8 és este 8 közé tehetők, kevésbé egészségesek, mint azok, akik reggel 8 és délután 2 között fogyasztják el az ételeiket. Amikor az étkezési ablak szűkebb, a cukorbetegség, az anémia és az elhízás kockázata alacsonyabb.
Mi történik, ha leszűkíted az étkezési ablakodat?

Számos olyan tanulmány készült, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat áll fenn az étkezési ablak és a koleszterinszint, a vércukorszint, az étvágy és a súly között. 2017-ben a tudósok letesztelték az ötletüket embereken, és lecsökkentették az étkezési ablakukat 12, 8, 6 és 4 órásra. Minden ember ugyanazokat az ételeket fogyasztotta, mint általában, mindenféle speciális étel nélkül. A kalóriák száma a kontrollcsoportban ugyanakkora volt.
Az idő ilyen módon való csökkentése segít a fogyásban. És ez azért van, mert a test több zsírt éget éjszaka, és az éhségérzet csökken, illetve ugyanez történik a felhasznált energiával is.
A táplálkozás időben történő korlátozása általánosságban jót tesz az egészségnek a következők miatt:
Növekszik az UV-fény, a bőrrák és az öregedés elleni védelem.
-A mellrák kockázata csökken.
-A vérnyomás csökken.
-A szívbetegségek kockázata csökken.
-Az alvás minősége javul.
Miért olyan fontos az étkezés időpontja?
