Az egyik legismertebb őszi zöldség, a sütőtök, mely nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Nagyon alacsony a kalória tartalma (13/100 mg), de sok benne az A vitamin és a karotin, valamint gazdag flavonoidokban és polifenolban.
Béta-karotin (120 mg), kálium (230 mg) és nátrium (2 mg) tartalmának köszönhetően, a sütőtök jelentős mértékben felveszi a harcot a rákkal, a szív- és érrendszeri, és a mentális betegségekkel. Kálium tartalmának köszönhetően, kontroll alatt tartja a vérnyomást és jelentős mennyiségű energiával látja el a szervezetet.
Gazdag rosttartalma hozzájárul a jó emésztéshez. A felsoroltak ismeretében tehát igyekezzünk minél többet fogyasztani ebből a kiváló szezon zöldségből.
Lássuk akkor a hozzávalókat egy ízletes sütőtök elkészítéséhe
egy kisebb sütőtök
1 kanál kókusz olaj
egy kis tengeri só
fahéj
szerecsendió
néhány kanál barna cukor
Elkészítési javaslat:
a sütőt 200 C-ra hevítjük és egy tálcát kibélelünk sütőpapírral.
a tököt szeletekre vagy kockákra vágjuk (kb. 2-3cm vastagra), a zöldség magját is kiszedhetjük pirítás céljából.
helyezzük a tök szeleteket a tálcára, öntözzük meg a kókuszolajjal,
sózzuk ízlés szerint, majd tegyünk rá fahéjat, szerecsendiót és cukrot.
hagyjuk a sütőben 20-25 percet, amíg megpuhul és színt nem kap.
Miért fogyasszunk minél több sütőtököt?
1 Normalizálja a vérnyomást és megelőzi a szívbetegséget
A tökben található nagy mennyiségű béta-karotin „vigyáz” az idegrendszerre valamint bőrünk minőségére. Kálium tartalma energizálja a szervezetet és jó hatást gyakorol a vérnyomásra.
Rosttartalma elősegíti a jó emésztést, segít a rák megelőzésében. A sütőtök magja, magas cink tartalmának köszönhetően kitűnő orvosság prosztata és a hólyag kezelésére.