szombat, október 12, 2024
More

    Legújabb cikkek

    Az ősz legnagyobb finomsága: így készítsd el a legjobb sütőtököt

    Az egyik legismertebb őszi zöldség, a sütőtök, mely nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Nagyon alacsony a kalória tartalma (13/100 mg), de sok benne az A vitamin és a karotin, valamint gazdag flavonoidokban és polifenolban.

    Béta-karotin (120 mg), kálium (230 mg) és nátrium (2 mg) tartalmának köszönhetően, a sütőtök jelentős mértékben felveszi a harcot a rákkal, a szív- és érrendszeri, és a mentális betegségekkel. Kálium tartalmának köszönhetően, kontroll alatt tartja a vérnyomást és jelentős mennyiségű energiával látja el a szervezetet.
    Gazdag rosttartalma hozzájárul a jó emésztéshez. A felsoroltak ismeretében tehát igyekezzünk minél többet fogyasztani ebből a kiváló szezon zöldségből.

    Lássuk akkor a hozzávalókat egy ízletes sütőtök elkészítéséhe

    egy kisebb sütőtök
    1 kanál kókusz olaj
    egy kis tengeri só
    fahéj
    szerecsendió
    néhány kanál barna cukor

    Elkészítési javaslat:
    a sütőt 200 C-ra hevítjük és egy tálcát kibélelünk sütőpapírral.
    a tököt szeletekre vagy kockákra vágjuk (kb. 2-3cm vastagra), a zöldség magját is kiszedhetjük pirítás céljából.
    helyezzük a tök szeleteket a tálcára, öntözzük meg a kókuszolajjal,
    sózzuk ízlés szerint, majd tegyünk rá fahéjat, szerecsendiót és cukrot.
    hagyjuk a sütőben 20-25 percet, amíg megpuhul és színt nem kap.
    Miért fogyasszunk minél több sütőtököt?

    1 Normalizálja a vérnyomást és megelőzi a szívbetegséget
    A tökben található nagy mennyiségű béta-karotin „vigyáz” az idegrendszerre valamint bőrünk minőségére. Kálium tartalma energizálja a szervezetet és jó hatást gyakorol a vérnyomásra.
    Rosttartalma elősegíti a jó emésztést, segít a rák megelőzésében. A sütőtök magja, magas cink tartalmának köszönhetően kitűnő orvosság prosztata és a hólyag kezelésére.

    Hirdetés

    Új cikkek

    Ki ne hagyd