Limabab, rebarbara levél, zöld burgonya, amazon mandula, penészes rozskenyér – ártatlannak tűnő ételek, de ha nem figyelünk oda, mindegyik lehet akár az utolsó étek is.
1 A cseresznye magjának kettéharapásával kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel, ami nagy mennyiségben halálos lehet.
2 A rebarbara levelétől óvakodjon, semmiképp se egye meg, mert magas az oxálsav-koncentrációja, és ez mérgező. A rebarbarának csak a szára ehető, ám ezt is, feldolgozás előtt meg kell mosni, mivel a növény héja szintén tartalmaz oxálsavat.
3 A csillaggyümölcsöt különösen a vesebántalmakban szenvedők kerüljék, mert a gyümölcs oxálsav tartalma olyan magas, hogy már kis mennyiség is súlyos károkat okozhat.
4 Az éretlen vagy az öreg, illetve kicsírázott krumpligumókban akár 0,06 százalékos is lehet a szolanin tartalom, ami helyileg izgathatja a nyálkahártyát, de sokkal súlyosabb következménye van annak, ha felszívódik. Ez esetben az anyag a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.
5 A manióka, bár felénk nem túl elterjedt növény, ha mégis felhasználnánk, a főzés előtt mindig alaposan be kell áztatni, és meg kell főzni. A legtöbb maniókafajtában ugyanis különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő.