Zavar, hogy ezer darabra törik a spagetti, amikor ketté akarod törni? A kutatók most végre elmagyarázhatják, hogyan kell viselkedni, hogy két szép felet készítsenek!
A legtöbben valószínűleg nem akarják beismerni, de ha őszinte akarunk lenni, sokan ketté törjük a spagettit főzés előtt. Egy olyan tett, amitől minden tésztaszakértő megborzong. Miért, csodálkozhat az ember? Hiszen könnyebb lesz letenni a pálcikákat a fazékba, majd méltó módon elfogyasztani.
Probléma van azonban a spagetti tényleges törésével, ami nemcsak az egyszerű tésztafőzőket zavarta meg, de még a matematikai kutatóknak is fejfájást okozott. Ugyanis szinte lehetetlennek tűnt, hogy a spagettit helyesen, mindössze két részletben sikerüljön szétszedni anélkül, hogy sok apró darab elszállna.
Nóbel díj
A spagetti dinamikája annyira lenyűgözte a tudományos világot, hogy a vele kapcsolatos kutatások még Nobel-díjhoz is vezettek! 2006-ban történt, amikor két kutatónak sikerült elmagyaráznia, hogy mitől válnak le az idegesítő apró darabok.
Most, 12 évvel később, az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai végre megmutathatják, hogyan kell átvenni az irányítást a nyers spagetti titokzatos ereje felett, és két részre bontani.
Spagetti gép