A tökéletes rántott hús 10 titka
1 Vastagság
Nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a hús vastagságára, bármilyen hús kirántásánál. A megfelelő vastagság 2-4 milliméter között van, az ennél vastagabb szeleteket klopfoljuk ki, ezáltal a rostok is felpuhulnak. Ha nincs húsklopfolód, akkor használj egy kést, a nyelével ütögesd meg a húst, de használhatod a kezedet is!
2 Fűszerezés
Panírozás előtt sót és fekete borsot használjunk! Sokan bevetik a különböző hús fűszereket, ami nagy hiba!
3 Liszt
Panírozás előtt a lisztet szitáljuk át, és csak a finomlisztet használjuk a húsokhoz! Sokan nem tudják, de lisztet lehet fűszerezni, adjuk hozzá őrölt borsot vagy fűszerpaprikát és jól keverjük át a liszttel együtt!
4 Tojás
Nagyon fontos, hogy minden esetben verjük fel a tojásokat kellőképpen, máskülönben nyúlós és ragacsos marad. Sokan követik el azt a hibát, hogy már a tojásba sót tesznek, ne tegyétek! Felverés előtt érdemes egy kis ásványvizet vagy tejet hozzáadni, meglepődtem én is, de sokkal jobb így!
5 Panírmorzsa
Az igazi rántott húshoz minden esetben házi készítésű zsemlemorzsát használjunk! Ez annyit jelent, hogy kenyér-, illetve zsömlemaradékot sütőben kiszárítunk teljesen, majd ledaráljuk, végül pedig átszitáljuk. A panírt is lehet fűszerezni, reszelt citromhéjjal, parmezán sajttal, rozmaringgal, kakukkfűvel, amivel szeretnétek!
6 Sütés
Figyeljetek oda a megfelelő minőségű olajra is, a legjobb a sütőolaj, mely Omega-9-ben gazdag, ennek köszönhetően az olaj jobban fogja bírni a hőt sütés közben! A sütéshez használhatunk még forró disznózsírt is, vajat viszont semmiképpen nem! Sütéshez bő olajat használjunk minden esetben. Fontos továbbá sütés közben az olaj hőmérséklete, mindenütt egyformán sercegjen, de ne bugyborékoljon!
A túl forró olaj ugyanis könnyedén megégetheti a panírt, ha viszont nem elég meleg, akkor csak főni fog benne a hús!
7 Olajhoz
A felmelegített olajhoz viszont adhatunk egy kevés vajat, ami egy különleges, nagyon finom ízt ad neki.
8 Sütés
Gyakran forgassuk a hús szeleteket és a zsiradék csak éppen lepje el a hús szeletet! A vastagabb húsokat fedő alatt nagyjából 10 percig süssük, közben fordítsuk meg legalább egyszer.
9 Sütés után
Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a húst a felesleges zsiradéktól!
10 Trükk
A panírozás során mindig figyeljünk arra, hogy ne maradjon felesleges liszt, tojás vagy morzsa a húson!
