szombat, október 12, 2024
More

    Legújabb cikkek

    6 könnyen elkészíthető karfiolos recept, sonkával, gombával és tejfölösen!

    A karfiolos egytálételeknek nincs párja! Táplálóak, egyszerűek, gyorsak, és még finomak is!

    Főzés előtt a karfiolt tisztítsuk meg, szedjük le a leveleit, a torzsáját és az esetleg férges részeket vágjuk ki. Mossuk többször váltott bő vízben vagy csap alatt. A karfiolt vagy egészben hagyjuk, vagy rózsáira szedjük – attól függően, hogy mihez használjuk fel. Bő, gyengén sózott fővő vízbe tegyük, fedő alatt lőttük, s arra vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg túlságosan.

    Karfiol sonkával és gombával
    Főzzünk majdnem puhára egy kiló megtisztított karfiolt, utána szűrjük le róla vizet, és kis ideig hagyjuk a szűrőben, hogy a víz lecsepegjen róla. Hevítsünk fel hat deka vajat, tegyünk bele tizenöt deka megtisztított és felszeletelt gombát, apróra vágott zöldpetrezselymet, sózzuk és borsozzuk meg, és egykét percig pirítsuk nyílt lángon állandó keverés mellett. Tegyünk hozzá tíz deka vékony csíkokra vágott sonkát, és pirítsuk még együtt néhány másodpercig. Végül tegyük bele a karfiolt, öntözzük meg egy-két deci tejföllel, és tegyük öt-hat percre a sütőbe. Forrón tálaljuk. Szeletekre vágott friss paradicsomot adhatunk hozzá körítésnek.

    Karfiol ropogós
    Főzzünk puhára egy kiló karfiolt, szűrjük, csepegtessük le, villával törjük darabokra. Üssünk fel egy tálban hat darab tojást, sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk bele petrezselyemzöldjét, és habverővel verjük jól fel. Végül tegyük bele a karfiolt. Forrósítsunk olajat tükörtojás-sütőben, s a keveréket kanállal adagolva süssünk belőle labdacsokat ; a karfiol-labdacsok mindkét felét süssük jó pirosra. A ropogóst tartsuk meleg helyen, és tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal.

    Karfiol barna vajjal
    Öt személyre két közepes nagyságú karfiolt főzelékben vagy húslevesben megfőzünk. Amikor megpuhult tálra tesszük, három deka reszelt sajttal és nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Közben kis lábasban vajat melegítünk, s amint barnulni kezd, a karfiolra öntjük. Azonnal tálaljuk.

    Hirdetés

    Új cikkek

    Ki ne hagyd